I udgangspunktet deltager både børn og forældre. Det er ofte børnene, som via deres handlinger og ord viser forældrene, at de ikke er i balance og i trivsel.
Symptomerne kan vise sig i familien ved hyppige konflikter, at forældrene føler sig tiltagende udfordret på deres regler og normer. Andre gange viser børnene det andre steder end hjemme. Det kan fx være i børnehaven eller i skolen, at den manglende trivsel viser sig via hyppige og ufrugtbare konflikter samt manglende udvikling socialt og indlæringsmæssigt.
Generelt samarbejder børnene altid med forældrene, og børnenes bidrag til et terapeutisk forløb er meget vigtigt for familiens udvikling, og for forældrenes mulighed for at ændre eller justere på ubalance i familiesystemet.
Nogle forældre vælger at komme uden børn de første gange, dels for at se mig an som terapeut, og dels hvis de har fornemmelse af, at problematikkerne har udspring i deres samarbejde og kontakt som forældre.
Som et supplement til den samtalebaserede familieterapi arbejder jeg også med Holding terapi, som er en terapiform, der udspringer af Winnicotts beskrivelser af ”good enough mothering”, og er udviklet af den amerikanske psykolog Martha Welch. Terapien sigter på at reetablere kontakt og tilknytning mellem forældre og deres børn. Metoden er meget virkningsfuld og kan udføres på forskellige måder alt efter barnets alder.
Se endvidere i bogen: Holdingterapi af Bent Claësson og Ulla Idorn, Dansk Psykologisk Forlag, samt bøger af Jesper Juul, fx Familieterapi
Kontakt mig, hvis du kunne tænke dig en snak om, hvorvidt familieterapi kan hjælpe jer.
Telefon 29 90 43 63 / soren@godfamilie.dk